PRINT AND PRODUCTION

Hogyan készül a weboldal?

Nem árulunk el újdonságot azzal, hogy online jelenlét nélkül manapság szinte képtelenség cégként működni, hiszen a temékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseinkkel is a Google-höz fordulunk leggyakrabban. Egy felhasználóbarát, informatív weboldal elengedhetetlen. Na de hogy is kezdjünk hozzá a weboldalunk megtervezéséhez?

Az első és legfontosabb feladat a célok tisztázása:

Mit szeretnél elérni a weboldal elkészítésével, üzemeltetésével?
A célod, hogy minél jobban megismerjék a potenciális ügyfeleid céged működését?
Szeretnéd ismertebbé tenni céged tevékenységét?
Online értékesítenéd termékeidet, szolgáltatásaidat?
Weboldaladon szeretnéd ápolni a kapcsolatot ügyfeleiddel?
Szeretnéd egyedi szakmai tartalmak publikálásával erősíteni a szakértelmedről alkotott pozitív képet?

Érdemes mindig a konkrét célok ismeretében megkezdeni a tervezési munkát, így sok energiát és felesleges kört megspórolhatunk. Miután meghatároztad, hogy mit szeretnél elérni online jelenléteddel, érdemes egy kicsit a technikai részletek után nézni.
Ha már van weboldalad, így domain neved és tárhelyed is, de szeretnéd megújítani szerkezetileg, tartalmilag, formailag, be kell szerezned a hozzáféréshez szükséges adatokat a szolgáltatótól, hogy a későbbiekben az új oldalt fel tudd tölteni a régi helyére.
Ha viszont tiszta lappal indulsz, mindenképpen érdemes kigondolnod egy frappáns domainnevet, ami utal a tevékenységi körödre, könnyen megegyezhető, és még senki nem használja (http://www.domain.hu/domain/szabad-e/). Egy tárhelyre is szükséged lesz, de ebben is a segítségedre tudunk lenni.

A honlap szerkezetét is a célok ismeretében érdemes meghatározni, hiszen ez fogja irányítani majd a látogatóid figyelmét.
Dönthetsz úgy, hogy egyedi honlapot programoztatsz magadnak, de alkalmazkodhatsz egy készen megvásárolható template-hez is, ha úgy látod, hogy a grafikai elemek cseréje elegendő számodra az oldal testreszabásához.
Ha az egyedi honlapszerkezet kialakítása mellett döntesz, akkor megfogalmazott célok, valamint a megbeszélt menüpontok és aloldalak meghatározását követően készítünk egy szerkezeti tervet (wireframe-et), amelyre később a design-t rá tudjuk illeszteni.
Szívesen javaslunk néhány, már készen elérhető template-et is, melyek közül kiválaszthatod a neked megfelelő weboldal szerkezetet. Ezt a szerkezetet természetesen majd fel tudjuk tölteni az általad összeállított tartalommal, a számodra megtervezett grafikai elemekkel. Ez egy költséghatékonyabb módszer lehet abban az esetben, ha a kiválasztott template szerkezete tökéletesen megfelel az igényeknek, azonban, ha testreszabásra van szükség az gyakran több programozói órát vesz igénybe, mint egy egyedi oldal elkészítése.

A főoldal, a menüpontok, valamint az aloldalak tartalmának megírása a honlapkészítés egyik legfontosabb eleme.
A szövegírás során érdemes figyelembe venni a keresőoptimalizálási szempontokat, és érdemes minél többször szerepeltetned a kulcsszavakat – melyek alapján szeretnéd, ha a google kilistázná az oldaladat. 
Akkor is érdemes átnézned a szövegeket, ha korábban már volt weboldalad, hiszen érdemes meggyőződni minden menüpont tartalmának aktualitásáról.

A weboldal szerkezetének, szövegeinek, és az elképzeléseid biztokában tudunk hozzákezdeni a grafikai tervezéshez. Meggyorsítja és megkönnyíti a munkánkat, ha már a tervezési szakasz elején megosztod velünk az elképzeléseidet, valamint a rendelkezésedre álló képeket és grafikai elemeket (esetleg arculati kézikönyv formájában). A weboldal főoldalához általában 2 grafikai tervet készítünk, majd az irányvonal kiválasztását követően pontosítjuk a főoldal tervét, és elkészítjük az aloldalak látványtervét is.

Ha minden “alapanyag” összeállt, megkezdődik a weboldal programozása, a kattintható verzió elkészítése. A leprogramozott weboldalt tesztelni kell, hogy minden funkció megfelelően működik-e rajta, illetve hogy minden tartalom a helyére került-e. Ha mindent renden találunk, a weboldalunk élesítve lesz, és elérhetővé válik a világhálón.

A tartalmak frissítése a továbbiakban a te feladatod, de ehhez is szívesen nyújtunk segítséget. A weboldalhoz igény szerint kérhető havi díjas support támogatás. A support lehet csak tartalmi – ebben az esetben a weboldal tartalmát frissítjük az aktuálitásokkal, változásokkal, stb. Összetettebb weboldalak esetén (pl. webshop) lehet igényelni technikai supportot is, ahol programozói segítség is bármikor elérhető.

Sikeres tervezést kívánunk!