PRINT AND PRODUCTION

Hogyan készül a csomagolás?

Az az elképzelés, mely szerint vásárlás közben a fogyasztók racionális, megalapozott döntések alapján vásárolnak

téves. Igazából legtöbbjük csupán pusztán ösztönös és reaktív cselekedet. Vizsgálatokkal mutatták ki, hogy egy bevásárlótúra során, maximum 7 szót olvasunk el. Leginkább szín, forma és a megszokás alapján vásárolunk. A termék vonzó külseje az első, és már landol is a kosarunkban az áru, mielőtt a logikának bármilyen esélye lenne…

Ezért mi, akik ezeket a csomagolásokat tervezzük, ezekre az ösztönökre figyelve kell megkreálnunk a leghitelesebb, tekintetet odavonzó, és vásárlásra ösztönző külsőt.

Nem is gondolnánk, hogy ez milyen összetett feladat, rengeteg szabállyal.

Vegyük az alap esetet: valaki létrehoz egy rendkívül jó terméket, ami a piacon egyedülálló, és megálmodója szerint eladja önmagát, akár egy barna papírzacskóban is. Nem. Ez sajnos nem állja meg a helyét, hacsak az adott termék előtte még soha senkinek nem jutott eszébe.
Valójában leggyakrabban sajnos már léteznek vetélytársak, akikkel meg kell küzdeni a vásárló figyelméért.

Hogy milyen erővel kell rendelkeznie egy csomagolásnak?
Nos, ha belegondolunk, a polcon ülve kell eladnia magát, szavak, mozdulatok és gondolatok nélkül. Hatalmas feladat ez a giga áruházak töménytelen mennyiségű árukavalkádjában.

Egy igazán jó designer mégis tudja, hogy melyek azok a tényezők, amik felhívják az ember figyelmét és vásárlásra késztetik, nem pedig elijesztik.

 Néhány szabály, melyre mindenképpen érdemes figyelni:
1.Legyen a csomagolás egyedülálló
, mégse lógjon ki a többi közül teljesen. Ha például üdítőt árulsz, akkor nem teheted teljesen eltérő palackba, pl. fehér műanyagba, mert a vásárlók tudatában az üdítős flakon az egy átlátszó, esetleg zöldszínű palack, úgyhogy ezek közül fog választani. A fehér műanyag palack a megszokás alapján a mosószerre fogja emlékeztetni, ezért otthagyja a polcon.

2.Menjen át az ötéves gyerek teszten, vagyis legyen egyszerű, érthető. Ha egy kisgyereknek kell leírnunk egy áru külsejét és ez alapján beküldeni a boltba, akkor is könnyedén találja meg. Ha azt mondjuk neki, hogy keressen egy olyan csokit ami lila és boci van rajta, mit is fog hozni? Ez alapján választanak a felnőttek is. Így rögződik, válik branddé egy-egy termék, és keressük azt időről-időre az áruházak polcain.

3.A cimke, mint fő információ hordozó. Bizonyára keveseknek tűnik fel, hogy miközben egy termék cimkéjét olvassuk, szemünk nem önkéntesen mozog és keresi a következő sort, hanem a tervező irányítása szerint haladunk. Mégpedig úgy, hogy a tervezés során a betűk méretével, színével, elhelyezkedésével, irányával, az információ fontossági sorrendjét, egyfajta hierarchiát és egyúttal áramlás teremtünk a cimkén. Ugyanilyen szerepet töltenek be a képek, fotók, illusztrációk erővonalai, a grafikai elemek (vonalak, alakzatok) irányai, elhelyezkedésük és színük. Az európai kultúrkörhöz igazodva, balról jobbra és fentről lefelé – az olvasás irányába – helyezzük el a vizuális információkat is.

Ilyen, és még számtalan más szabály mentén haladva dolgozunk és tervezünk sikeres, eladható csomagolásokat, és meggyőződéssel mondunk nemet a barna zacskóra.

A közelmúltban volt szerencsénk az igen népszerű Prevent törlőkendő termékcsalád megjelenését újra gondolni. A feladatot nagy örömmel vettük, hiszen szeretjük a kihívásokat, és egy ilyen közismert termék átcsomagolása – az ismertség megtartása mellett – igen komoly feladat volt a termék gyártója, a Medikémia Zrt., és a mi számunkra is.

A grafikai tervezés során az egyik vagy talán a legfontosabb dolog a pontos brief, melyben a megrendelő meghatározza, hogy mi az elképzelése. Természetesen nem azt várjuk, hogy helyettünk megtervezze, vagy hogy kész ötletekkel álljon elő. Mégis vannak alapvető dolgok, melyeket tudnunk kell a sikeres együttműködéshez. Ebben az esetben rendkívül sok segítséget kaptunk a megrendelőinktől. Meghatározták, hogy egy luxust, magas kategóriát közvetítő, mégis trendet követő megjelenést szeretnének törlőkendőiknek. Valamint azt is megbeszéltük, hogy mi az az információ, aminek mindenképpen szerepelnie kell a csomagoláson.

Természetesen ahhoz, hogy tudjuk mivel állunk szemben, meg kellett ismernünk a konkurencia termékeit, hogy létrehozzunk egy egyedülálló megjelenést.

Első körben 5 tervvel álltunk elő, mely közül rögtön az egyik elnyerte megrendelőink tetszését, és ezzel megvolt az irányvonal. Ezt néhány apró finomítással, a későbbi nyomdai specifikációkhoz alkalmazkodva el is készítettük.

prev

prev2

Második körben az illusztrációk következtek. Tekintvén, hogy az olvasás bizonyítottan nem a vásárlás megalapozója, így inkább a képekre és nem a szövegre fektettük a hangsúlyt.  Kézzel rajzolt skiccekkel jelenítettük meg elképzeléseinket. Egy-egy terméket, ebben az esetben a törlőkendőket keltettük életre és ábrázoltuk “munka közben”. Minden kendőnek egyedi “feladata” van, és ezt különféle képekkel, színkódokkal hangsúlyoztuk. AZ illusztrációkon mindig a törlőkendő a főszereplő, adott szituációban vagy kellékként szerepeltetve, humoros megfogalmazásban.  (Itt jöhetne a skicces kép).

Ahhoz, hogy ezt mi is tökéletesen el tudjuk képzelni, meg is hajtogattuk a kendőket.

Ezen tervek elfogadása kicsit több időt vett igénybe, hiszen egy bizottság döntött, ahol több korosztályt és különböző ízlésű embert kellett meggyőznünk terveinkről. Legnagyobb örömünkre ismét sikerült elégedettséget kiváltatnunk, és kis módosítások után indulhatott a gyártás. Fontosnak éreztük, hogy a nyomdai indulásnál is jelen legyünk és megbizonyosodjunk a valósággá váló termék minőségéről. Ellenőriztük a színeket, majd több nekifutás után sikerült úgy beállítani a nyomdagépeket, hogy tökéletes eredmény látott napvilágot.

kendok_beallitas.207d

Nem csak a mi elégedettségünket váltotta ki a kész csomagolás, hanem a tavalyi év méltó befejezéseként a Hungaropack 2015. csomagolási versenyen megkapta a Magyar Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség különdíját, melyre rendkívül büszkék vagyunk.

 

Leave a Reply